Prima pagină » Fără categorie » Ucraina: Trupele americane în alertă în timp ce Occidentul își exprimă unitatea

Ucraina: Trupele americane în alertă în timp ce Occidentul își exprimă unitatea

de Pavel
0 cometariu

Președintele american Joe Biden a declarat că există „unanimitate totală” cu liderii europeni cu privire la acumularea de trupe a Rusiei la granița cu Ucraina.

 

În timpul discuțiilor de criză de luni, puterile occidentale au convenit să aplice sancțiuni „fără precedent” împotriva Rusiei în cazul în care ar invada Rusia.

SUA au pus, de asemenea, 8.500 de militari în alertă, despre care Rusia a spus că i-a cauzat „o mare îngrijorare”.

Neagă că ar avea vreun plan pentru o invazie.

Cu toate acestea, aproximativ 100.000 de soldați ruși au fost dislocați la granița cu Ucraina.

S-au alăturat SUA și Regatul Unit în discuțiile de luni liderii Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei și UE. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a apelat și el.

„Am avut o întâlnire foarte, foarte, foarte bună – unanimitate totală cu toți liderii europeni”, a spus Biden după aceea.

Un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat că liderii „au convenit asupra importanței unității internaționale în fața ostilității în creștere a Rusiei”.

În cazul în care ar avea loc o nouă incursiune a Rusiei în Ucraina, aceștia au convenit că „aliații trebuie să adopte răspunsuri răzbunatoare rapide, inclusiv un pachet fără precedent de sancțiuni”.

Scopul apelului video de 80 de minute dintre aliați a fost de a conveni asupra unei strategii comune împotriva acțiunilor Rusiei, după unele dezacorduri cu privire la modul în care națiunile occidentale au răspuns.

Luni, premierul britanic Boris Johnson a avertizat că informațiile „sumbre” sugerează că Rusia plănuiește un raid fulger asupra capitalei ucrainene, Kiev, iar Marea Britanie a început să retragă o parte din personalul ambasadei sale de acolo.

SUA au luat o mișcare similară, ordonând rudelor personalului ambasadei sale să plece.

Marea Britanie a retras din Ucraina niște angajați ai ambasadei
Marea Britanie avertizează despre un complot de instalare a aliatului Rusiei în Ucraina
Însă personalul UE urmează să rămână pe loc deocamdată, șeful politicii externe Josep Borrell declarând că nu va „dramatiza” tensiunile.

Au existat și diferențe în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei – SUA și Marea Britanie sunt printre națiunile care au trimis ajutor militar. Cu toate acestea, Germania a refuzat cererea Ucrainei de arme defensive și, în schimb, va trimite asistență medicală, a declarat ministrul german al apărării Christine Lambrecht presei locale.

Trupele americane în alertă maximă
Pentagonul a declarat că aproximativ 8.500 de trupe americane pregătite pentru luptă sunt în alertă pentru a fi dislocate în scurt timp.

Dar ele ar fi desfășurate doar dacă alianța militară NATO decide să activeze o forță de reacție rapidă, „sau dacă se dezvoltă alte situații”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Nu există planuri de desfășurare în Ucraina însăși, a adăugat el.

Unii membri NATO, inclusiv Danemarca, Spania, Franța și Țările de Jos, intenționează deja să trimită avioane de luptă și nave de război în Europa de Est pentru a consolida apărarea în regiune.

În weekend, aproximativ 90 de tone de „ajutor letal” american, inclusiv muniție pentru „apărătorii din prima linie”, au sosit în Ucraina.

Kremlinul a spus că vede NATO ca pe o amenințare pentru securitate și cere garanții legale că alianța nu se va extinde mai la est, inclusiv în Ucraina vecină. Dar SUA au spus că problema în joc este agresiunea Rusiei, nu expansiunea NATO.
Ucrainenii se pregătesc pentru o posibilă invazie
De luni de zile, ucrainenii pregătesc o forță de apărare teritorială de voluntari. Se antrenează pentru o posibilă apărare a Kievului.

O femeie membru, Marta Yuzkiv, medic în vârstă de 50 de ani, a declarat pentru BBC: „Desigur că sunt îngrijorată. Sunt o femeie pașnică, nu vreau să înceapă un război. Dar, în orice caz, în cazul în care va începe. , ar trebui să fiu pregătit să apăr țara.”

Andrei Volkov, un consultant IT la Kiev, a numit situația „periculoasă”.

„Situația este extrem de tensionată, cred că s-ar putea întâmpla ceva”, a spus el, adăugând că își face „planuri de urgență”.

„Presupun că mergi în vestul Ucrainei, mergi undeva unde va fi în siguranță”.

Rusia a mai ocupat teritoriul ucrainean, când a anexat Crimeea în 2014. După ce forțele ruse au preluat controlul, Crimeea a votat să se alăture Rusiei printr-un referendum pe care Occidentul și Ucraina l-au considerat ilegal.

Rebelii susținuți de ruși controlează, de asemenea, zone din estul Ucrainei, lângă granițele Rusiei. Acest conflict a costat aproximativ 14.000 de vieți, iar un acord de pace din 2015 este foarte departe de a fi îndeplinit.

Alte articole

Lasă un comentariu