Prima pagină » Fără categorie » Dodon a lansat oficial la Chișinău Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă

Dodon a lansat oficial la Chișinău Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă

de Pavel
0 cometariu

Fostul președinte, Igor Dodon, a lansat marți asociația obștească „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”. Asociația se angajează să susțină companiile în identificarea partenerilor comerciali, să implementeze proiecte de investiții și să dezvolte cooperarea în domenii precum cel industrial, agricultură, infrastructură, turism, transport, logistică, servicii municipale, tehnologia informației, transmite IPN.

 

Într-o conferință de presă, Igor Dodon, care este președintele Uniunii, a subliniat că în perioada 2017-2020 în Republica Moldova s-a lucrat activ la consolidarea relațiilor comerciale moldo-ruse. Au fost organizate forumuri economice, au fost semnate o serie de acorduri de cooperare între companii, asociații de afaceri și administrații locale. De asemenea, s-au desfășurat misiuni de afaceri, a activat Consiliul Economic moldo-rus.

Potrivit lui Igor Dodon, această activitate a contribuit la creșterea exportului de produse moldovenești pe piața rusă și la soluționarea mai multor probleme în relațiile comerciale și economice bilaterale. Un rol important în dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre businessmenii celor două țări l-a avut organizația obștească „Delovaia Rossia”, care a devenit co-fondatorul și principalul partener al „Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse”, precizează Igor Dodon.

Companiile interesate să se alăture Uniunii de Afaceri sunt chemate să vină cu propuneri, inițiative și idei de proiecte care ar aduce beneficii businessului din Rusia și Moldova. „În câteva luni, cel mult până în toamnă, Uniunea noastră va deveni principala asociație, principala punte de legătură între agenții economici din Moldova și Rusia”, a declarat Igor Dodon.

Președintele organizației „Delovaia Rossia”, Alexei Repik, a dat o apreciere relațiilor comercial-economice dintre Rusia și Moldova, menționând rezultatele și structura comerțului în anul 2021. „Delovaia Rossia” colaborează activ cu mediul de afaceri din Moldova din anul 2017 și are un ambasador de afaceri în Moldova de mai bine de patru ani.

Alexei Repik a dat asigurări că organizația va sprijini activitățile Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. În special, va împărtăși experiența în ceea ce privește îmbunătățirea climatului investițional și de afaceri, protejarea drepturilor oamenilor de afaceri și va promova dezvoltarea antreprenoriatului și implementarea unor proiecte de afaceri comune.

Vor fi organizate o serie de webinare și mese rotunde care se vor axa pe subiecte precum atractivitatea investițională a Republicii Moldova, prioritățile de cooperare pe domenii. De asemenea, este planificată desfășurarea unei misiuni de afaceri a membrilor organizației „Delovaia Rossia” în Moldova în prima jumătate a anului, precum și reluarea lucrărilor Forumului Economic moldo-rus în toamna anului 2022. Alexei Repik a menționat că prin eforturi comune se va obține creșterea comerțului bilateral, a activității de investiții, vor fi create asociații mixte și implementate noi proiecte de afaceri.

Vadim Yurchenko, vicepreședintele Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, a menționat că organizația deja activează și este în contact permanent cu reprezentanții businessului care se adresează cu diverse propuneri de afaceri. El a îndemnat întreprinzătorii din Republica Moldova și Rusia să vină cu inițiative și propuneri către Uniunea de Afaceri, care este deschisă pentru dialog.

Alte articole

Lasă un comentariu