Prima pagină » Apărare » The Telegraph: Putin nu va mai avea niciodată o șansă ca aceasta de a răsturna ordinea strategică europeană

The Telegraph: Putin nu va mai avea niciodată o șansă ca aceasta de a răsturna ordinea strategică europeană

de Pavel
0 cometariu

 

Piețele par să nu creadă că Europa este aproape de cel mai mare conflict militar din 1945, chiar dacă președintele SUA ne spune că o astfel de defalcare a sistemului internațional este mai probabilă și s-ar putea întâmpla de îndată ce pământul îngheață suficient de tare pentru o invazie blindată a Ucrainei.

 

Starea de spirit ciudat de calmă contrazice informațiile adunate în urma interceptării cu urechea Marii Britanii – și confirmate de oficialii americani – că Vladimir Putin intenționează să instaleze un guvern marionetă la Kiev. Liderii presupusi provin din cercul interior al regimului pre-Maidan, Ianukovici.

 

Prețul de referință al gazului TTF în Europa s-a redus la jumătate de la creșterea panicăi, chiar înainte de Crăciun. A revenit la 79,50 EUR (66,47 GBP) per MWh pentru contractul din februarie, aproximativ unde era acum patru luni.

 

Piețele bursiere au alunecat – din cauza temerilor de înăsprire a băncii centrale și a câștigurilor de vârf din tehnologie –, dar rămân receptive la orice măsură istorică.

 

Fie investitorii nu acordă atenție Ucrainei, fie cred că dl Putin este implicat într-o cacealma teatrală, pentru a extrage concesii, desfășurând zgomotos peste 125.000 de oameni, lângă granița cu Ucraina, împreună cu elicoptere de atac și trimiterea de nave de asalt amfibie, din Marea Baltică, spre Marea Neagră.

 

S-ar putea să calculeze că Kremlinul se va mulțumi cu ceea ce Joe Biden numește o „incursiune minoră”, sub pragul de răspuns din partea unei Europe divizate, care nu este puternic înclinată să răspundă.

 

O astfel de lipsă de atenție înseamnă că nu se ține cont de poziția forței militare pe teren și de momentul neobișnuit, dar trecător, de avantaj strategic al Kremlinului. Este acum sau niciodată pentru domnul Putin. Stelele sunt neobișnuit de bine aliniate pentru răsturnarea așezării de după Războiul Rece.

 

Dl Putin a jucat un joc de-a pisica și șoarecele cu Europa, din cauza stocurilor de gaz din iulie, mai întâi reținând fluxurile de reîncărcare, pe motiv că Gazprom trebuia să reînnoiască depozitul acasă, apoi a prelevat suficientă aprovizionare, pentru a își hrăni dorința.

 

Această metodă de a fierbe racul viu a funcționat până la un punct: stocurile sunt astăzi la o capacitate de 43%, cu aproximativ 12 puncte procentuale mai jos, decât ar trebui să fie în această etapă a lunii ianuarie.

 

Dar lipsa de gaz nu ajunge la un blocaj total coercitiv. Vremea blândă și livrările de gaz natural lichefiat au salvat, într-o oarecare măsură, Europa de propriile sale judecăți greșite.

 

Kremlinul se bucură de același avantaj parțial pe frontul politico-militar. NATO europeană a fost dezarmat în anii de austeritate și acum este aproape de fund, în timp ce Rusia se reînarma de un deceniu.

 

Casa Albă este percepută ca un împingător, după ce a renunțat la obiecțiile față de conducta Nord Stream 2 în iulie anul trecut, într-un acord ponosit cu Germania, care subminează interesul vital al Ucrainei pentru ceea ce istoricii ar putea vedea ca un Munchen din zilele din urmă.

 

Agitarea sabiei Chinei din cauza Taiwanului îl lasă pe domnul Biden să se confrunte cu riscul a două crize continentale în același timp.

 

Domnul Putin nu trebuie să-și facă griji cu privire la represalii economice grave.

 

Germania a respins efectiv utilizarea „opțiunii nucleare” financiare, care ar fi expulzarea Rusiei din sistemul Swift de plăți internaționale.

 

Argumentul Berlinului este că astfel de sancțiuni au o revenire asimetrică. SUA are o expunere directă mică și ar suferi pierderi modeste. Companiile germane și europene, cu interese mari în Rusia, ar avea pe cele mai grele.

 

Acest lucru lasă puțin loc pe masă în afară de sancțiunile chirurgicale asupra băncilor rusești și alte fricțiuni gestionabile. „Nu văd nimic pe frontul economic care să-l sperie serios pe Putin”, a spus Ian Bond, fost ambasador și planificator de securitate britanic, acum la Centrul pentru Reforme Europene.

 

Dacă domnul Putin va ataca, trebuie să acționeze curând. El are o fereastră îngustă pentru o invazie cu arme combinate cu tancuri și artilerie remorcată înainte ca primăvara să transforme pământul într-o mlaștină.

 

Imperativul militar este să se înainteze adânc în Ucraina și să dea o lovitură KO înainte de dezghețul de la mijlocul lunii martie. Nu este ușor: au fost necesare șase săptămâni pentru ca forțele ruse să curețe capitala cecenă Groznîi în lupte urbane. Kiev, Harkov, Dnipro, Zaporijzia și Odesa sunt toate mai mari.

 

O echipă de foști ofițeri militari și planificatori, care scriu pentru Consiliul Atlantic spune că, în ultima săptămână, Putin a „stabilit condițiile pentru a executa un atac de mare intensitate, pe mai multe domenii”.

 

Aceasta include desfășurarea sistemelor de apărare aeriană, platforme de război electronic, rachete balistice cu rază medie de acțiune Iskander-K și unități de susținere a luptei.

 

A folosit manevrele viitoare cu Belarus, ca acoperire pentru a aduce în față avioane de vânătoare avansate Su-35 și rachete sol-aer S-400. Încă lipsesc dovezile concludente că Rusia a început să cheme rezerviști.

 

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington a expus opțiunile probabile pentru Kremlin într-un eseu al veteranului CIA Philip Wasielewski și al șefului de securitate al CSIS, Seth Jones.

 

Domnul Putin ar putea dezlipi coasta Mării Negre și să se conecteze cu Crimeea, poate împingând dincolo de Odesa pentru a priva Ucraina de întreaga sa coastă. Cu toate acestea, avertismentul britanic de sâmbătă sugerează că acesta vizează decapitarea totală a statului ucrainean.

 

El putea pune stăpânire pe toată Ucraina ortodoxă de Est până la râul Nipru. Dar acest lucru ar lăsa o crupă suficient de mare pentru a supraviețui ca stare viabilă și durere de cap permanentă.

 

Cucerirea ar trebui să includă Kievul, marele premiu pentru dl Putin, care aduce înapoi la Rusia Kievană, ca fiind leagănul antic al națiunii ruse în versiunea sa mitologizată etno-naționalistă a istoriei. Manifestul său de 7.000 de cuvinte publicat anul trecut respinge statul ucrainean drept invenție a cartografilor sovietici.

 

CSIS spune că dl Putin ar putea să meargă mai departe și să anexeze toată țara, cu excepția regiunilor în mare parte catolice în Occident (vechea Galiție). Acest fost buzunar habsburgic este cel mai nerus în caracter și ar fi greu de reținut în timp.

 

Domnul Putin ar putea încerca să ia totul și să anunțe o unire tripartită slavă a Rusiei cu Ucraina și Belarus, reunind „toate Rusiile” țarilor: Mare, Mică și Albă. Acest lucru ar necesita o rusificare nemiloasă, prin metodele Ecaterinei cea Mare sau ale lui Stalin.

 

Dependența energetică a transformat în mod implicit Europa centrală într-un complice. Rusia furnizează în prezent aproximativ 120 de miliarde de metri cubi de gaz, prin toate conductele sau ca gaz natural lichefiat (date ICIS). Aceasta reprezintă jumătate din nevoile Germaniei în industrie, energie electrică și încălzire a locuințelor și rate chiar mai mari într-un șir de țări UE.

 

Dacă acest lucru ar fi întrerupt în întregime – dificil pentru Rusia fără a-și deteriora propriile zăcăminte de gaze – decalajul ar putea fi acoperit în extremis din surse globale. „Ar fi nevoie de 160 de mărfuri cu GNL pe lună, din totalul global de 400”, a spus Thierry Bros, fost șef al securității energetice la Ministerul Economiei din Franța.

 

„Ar fi ca transportul aerian de la Berlin. Este realizabil, dar cred că s-ar dovedi mult mai greu decât pare pe hârtie”, a spus el. Uzinele de export de lichefiere din SUA funcționează deja la o capacitate de 95%. O mare parte din aprovizionarea globală cu GNL către Asia este pe contracte fixe.

 

Nu puteți redirecționa mărfurile la scară mare decât în ​​caz de forță politică majoră. Prețurile ar trece prin acoperiș și ar exista raționalizări industriale în Europa și Asia, un șoc violent pentru lanțurile de aprovizionare.

 

Europa nu are stomac pentru un astfel de experiment. Personalitățile de top din Partidul Social Democrat German nu sunt nici măcar dispuse să ia Nord Stream 2 de pe masă, dacă Putin va anihila Ucraina. Ministrul Apărării, Chrisinte Lambrecht, a spus că nu există „nicio legătură”, între cele două probleme.

 

Cancelarul Olaf Scholz a acceptat cu întârziere cererile din partea Washingtonului și a partenerilor săi din coaliția Verzilor conform cărora ar trebui să existe o anumită legătură, dar angajamentul este prea vag și lipsit de inimă pentru a avea o valoare descurajatoare. El încă insistă că conducta este o chestiune pur „comercială”.

 

Germania nu numai că a refuzat să vândă arme letale Ucrainei – deși este al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume – dar îi împiedică în mod activ pe aliații săi din NATO, ca să facă acest lucru.

 

Domnul Putin poate ignora Europa. Ceea ce trebuie să-și facă griji este ceea ce se întâmplă în interiorul Ucrainei. El nu poate cunoaște cu siguranță cât de mult din populație va accepta un Anschluss slav.

 

El trebuie să se lupte cu armata ucraineană întărită în luptă, echipată cu rachete antitanc americane și britanice Javelin și susținută de 900.000 de rezerviști la gardă și la locație. Ar putea rezista cu tenacitate și ar putea crește foarte mult costul politic pentru domnul Putin în Rusia.

 

Kremlinul are o superioritate aeriană covârșitoare, dar SUA ridică avantajul furnizând Ucrainei rachete Stinger capabile să doboare avioane.

 

Acestea vin prea târziu pentru a schimba echilibrul imediat pe câmpul de luptă, dar semnalează intenția SUA de a furniza o insurgență în stil mujahideen, după orice invazie.

 

Washingtonul face praf Doctrina Reagan din anii 1980. SUA au considerat – în mod corect – că ar putea sângera Uniunea Sovietică prin înarmarea mișcărilor de rezistență oriunde sovieticii erau supraextinși. Pentru fiecare dolar cheltuit, Moscova a plătit zece dolari.

 

Va merge poporul ucrainean cu o politică de uzură în care să plătească cel mai mare preț? Acestea sunt necunoscutele care îl pot determina încă pe domnul Putin să ezite.

 

Investitorii se străduiesc să stabilească prețul acestei confruntări extraordinare. Piețele au întotdeauna probleme în a se adapta la convulsiile geopolitice. Există o presupunere reflexă că discuțiile vor evita ceea ce pare de neconceput și că status quo-ul se va reafirma.

 

Bursele din Londra și Paris au rămas calme în săptămânile premergătoare Primului Război Mondial din 1914, lent în a înțelege de ce Sarajevo era diferită și unică, un „dar de pe Marte”, așa cum a fost descris de înaltul comandament german, în documente care mai târziu au ieșit la lumină.

 

Din nou, poate intuiția colectivă a piețelor este că câștigurile abia dacă vor rata o bătaie, chiar dacă există o invazie.

 

Este un pariu corect că Europa se va întoarce așa cum a făcut-o în cazul ocupării peninsulei Crimeea. Un Washington disperat ar putea să accepte un fapt împlinit și să-și reducă pierderile. Un astfel de rezultat mizerabil este prea plauzibil.

 

Ambrose Evans-Pritchard

Alte articole

Lasă un comentariu