Prima pagină » Fără categorie » Igor Dodon la Procuratură. Nu-și recunoaște vinovăția

Igor Dodon la Procuratură. Nu-și recunoaște vinovăția

de Pavel
0 cometariu

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a fost citat din nou la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cauza penală privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009.

„Domnia sa nu își recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii de care este bănuit. În cadrul audierilor de astăzi a făcut declarații aferente circumstanțelor cazului de care este bănuit, în cadrul cărora și-a prezentat poziția”, a precizat pentru IPN procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media. Urmărirea penală pe caz continuă. Procurorii urmează să administreze și alte probe, după car vor lua o decizie pe acest caz.

Igor Dodon a are statutul procesual de bănuit în dosarul penal „Energocom”. Bănuiala ține de „depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat” și vizează activitatea lui Igor Dodon din perioada anilor 2008-2009, când a deținut funcția de prim-vicepremier, ministru al economiei și comerțului.

Procuratura Generală precizează că Igor Dodon, din poziția pe care o avea atunci, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%. Urmare a acțiunilor în cauză, statului, prin  SA ,,Energocom”, i-au fost aduse daune estimate la 11,9 milioane de de dolari SUA, echivalentul a 123,9 milioane de lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii offshore. Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

După audieri, Igor Dodon a declarat că în 2008 Republica Moldova a reuști să procure energie electrică la cel mai avantajos preț din regiune. „Sunt sigur că nu port nicio vină. Nici bănuit nu pot fi în acest dosar. Vreau să reitereze ce am spus în mai 2008: atunci Republica Moldova a obținut cel mai avantajos preț din regiune la livrarea energiei electrice”, a subliniat politicianul.

Alte articole

Lasă un comentariu