Prima pagină » Externe » Erdogan l-a demis pe șeful agenției de statistică după ce au fost publicate datele privind cea mai mare inflație din ultimii 19 ani

Erdogan l-a demis pe șeful agenției de statistică după ce au fost publicate datele privind cea mai mare inflație din ultimii 19 ani

de Pogolsa Victor
0 cometariu

Preşedintele turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică,ca urmare a  publicării datelor anuale ale inflaţiei.

  Şeful Oficiului naţional de statistică, Sait Erdal Dincer, a fost criticat după ce la începutul lunii ianuarie a publicat date care plasau rata anuală a inflaţiei la 36,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, scrie Digi24.ro.

  Opoziţia a declarat că cifra a fost subestimată, spunând că creşterea reală a costului vieţii a fost de cel puţin două ori mai mare.

  Preşedintele Erdogan nu a explicat decizia sa de a-l numi pe Erhan Cetinkaya, fostul vicepreşedinte al autorităţii de reglementare bancară din Turcia, în postul de nou şef al biroului statisticii de stat.

Inflaţia a crescut la peste 36% pe un an în decembrie în Turcia, un record din septembrie 2002, din cauza prăbuşirii lirei turceşti.

   Dar preşedintele Erdogan, aflat într-o poziţie inconfortabilă cu 18 luni înainte de alegerile prezidenţiale, continuă să-şi apere alegerile.

   Creşterea preţurilor de consum, de peste şapte ori mai mare decât ţinta iniţială a guvernului, la 13,58% numai pentru decembrie, se explică prin devalorizarea cu aproape 45% a lirei turceşti faţă de dolar într-un an, în ciuda măsurilor de urgenţă anunţate de şeful statului la mijlocul lunii decembrie.

   Conştient de pagubele cauzate nu numai economiei, ci şi cotei sale de încredere, Erdogan a promis la începutul lui ianuarie că „va reduce inflaţia la o singură cifră cât mai curând posibil”.

   Pentru că aceste date fac obiectul unei bătălii politice acerbe: opoziţia şi o parte a populaţiei acuză Oficiul naţional de statistică (Tüik) că subestimează cu bună ştiinţă creşterea preţurilor, alimentată de politica economică a preşedintelui care a determinat banca centrală turcă să reducă sistematic rata dobânzilor în ultimele luni.

Alte articole

Lasă un comentariu