Prima pagină » Economie » 8,6 milioane de dolari in locul celor peste 700 de milioane cerute de GAZPROM!

8,6 milioane de dolari in locul celor peste 700 de milioane cerute de GAZPROM!

de Pogolsa Victor
0 cometariu

Subiectul acestor datorii a apărut în spațiul public în octombrie 2021, în contextul negocierilor cu Gazprom pentru semnarea unui nou contract de livrare a gazelor. Atunci concernul rus Gazprom a pretins o datorie de peste 700 de milioane de dolari condiționând semnarea contractului cu achitarea treptată a acestor datorii, transmite ObiectivMedia.md cu referire la  Știri.md. 

„Când a început auditul era vorba de datorii de 709 milioane de dolari.

În urma analizelor, se propune ca să fie achitată o sumă de 8,6 milioane de dolari la aceasta etapă şi toate subiectele să fie închise. Deci să fie rezolvată această datorie prin achitarea acestei sume. Aceasta este propunerea pe care am înaintat-o către Gazprom. Aşteptăm reacţia Moldovagaz şi Gazprom”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul a mai precizat că în cazul în care Gazpromul recunoaște rezultatul auditului, Moldovagaz urmează să achite suma indicată, iar achitarea datoriei nu ar trebui să afecteze facturile cetățenilor.

Ministrul a spus că, din cele 709 milioane de dolari pretinşi de Gazprom, pentru 276 milioane de dolari nu au fost prezentate documente confirmative nici de Moldovagaz şi nici de Gazprom. În privinţa a 400 milioane de dolari pretenţiile sunt neexecutabile, adică expirate, a subliniat Parlicov.

„Deși auditorii au solicitat documentele confirmative de la Moldovagaz, Gazprom. Nu înseamnă că nu există, dar s-au bazat pe informația pe care au avut-o. (…) Și partea moldovenească, și Moldovagaz, are temei să înainteze anumite pretenții financiare față de Gazprom”, a comunicat Parlicov.

Cât despre ce se va întâmpla dacă Gazprom nu va accepta aceste condiţii, ministerul Energiei a spus că autorităţile se asteaptă şi la un asemenea scenariu.

„În primul rând noi înţelegem că acest audit, aşa cum a fost discutat, urmează a fi supus aprobărilor inclusiv în organele de conducere a Moldovagaz. Noi admitem ca el nu va fi aprobat pentru că majoritatea o deține Gazprom. Totodată, acest audit serveşte ca o bază pentru noi, pentru Guvernul Republicii Moldova ca să ne formăm o poziţie vizavi de cum trebuie să abordăm aceste datorii”, a precizat Parlicov

Alte articole

Lasă un comentariu