Prima pagină » Economie » Alexandru Slusari cere demisia lui Spînu: Este o pedeapsă minimală pentru „aportul” în dezamăgirea oamenilor

Alexandru Slusari cere demisia lui Spînu: Este o pedeapsă minimală pentru „aportul” în dezamăgirea oamenilor

de Pogolsa Victor
0 cometariu

   Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că actualul viceprim-ministru, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, este cel care se face vinovat pentru decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifelor la gaze naturale, agentul termic și energia electrică, dar și aplicarea retroactivă a acestora începând cu 1 ianuarie, transmite ObiectivMedia cu referire la deschide.md

Domnule Spînu, căt timp o să vă bateți joc de țara noastră? Dumneavoastră sunteți responsabilul principal pentru decizia de ieri, mai mult decăt dubioasă, privind aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz, agent termic și energia electrică. Nu am întrebări la Moldovagaz, care demult acționează ca agent de influență al statului străin. Nu am ce vorbi cu epavele lui Plahotniuc din ANRE, care de dragul păstrării locurilor foarte calde, sunt gata să vopsească și părul în galben. La finele lunii decembrie dvs., spre deosebire de marea majoritate a populației, ați știut prețul de achiziție a gazelor în luna ianuarie”, a menționat el.

Potrivit politicianului, a fost clar pentru toți că Gazprom va face lunar presiunea asupra R.Moldova pentru achitarea plăților în avans, conform prevederilor contractului negociate extrem de prost de către Spînu, iar Moldovagaz va avea permanent decolaj de casă.

Cunoașteați foarte bine că solduri bugetare sunt peste 10 mlrd lei. Deci ați avut toate datele problemei. Ați fi putut modifica tariful la timp și să alocați imediat suplimentar 2 miliarde de lei pentru compensații, inclusiv pentru agenți economici. Acum de ce ați ridicat mingea la fileu opoziției destructive? Oare nu cunoașteți prevederile  legii cu privire la actele normative ? Art 56, alin. (1) prevede că  actele normative intră în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la data indicată în textul actului normativ, care nu poate fi ANTERIOARĂ datei publicării”, precizează ex-vicespeakerul.

În acest sens, susține Slusari, instanța de judecată are toate temeiurile pentru anularea deciziei ANRE privind aprobarea noilor tarife.

Poate afaceri în offshoruri nu au nevoie de planificare, dar cetățenii și întreprinderile își planifică din timp cheltuieli. Mulți din ei vor avea în zilele următoare un șoc cu facture la gaz majorate cu 38 %, mai ales că așa și nu este clar dacă businessul măcar acum va primi compensații. În 6 luni de gestionare a sectorului energetic ați demonstrat ambiții nefondate și incompetență crasă. Ați discreditat puternic vectorul european… Demisia este pedeapsă minimală pentru „aportul” dvs. în dezamăgirea oamenilor, care au votat partidul pretins proeuropean și antioligarhic. Dar nu are rost să fac apel la dvs, căci nu aveți nici un gram de responsabilitate. Indemnul meu este către doamna prim-ministra. Dacă nu solicitați remanieri urgente de cadre, mâine poate fi târziu”, a punctat el.

 

Anterior: ANRE a aprobat tariful de 15,18 lei la gaz pentru consumatorii finali

Alte articole

Lasă un comentariu