Prima pagină » Economie » Care vor fi tendințele prețului la petrol în 2022?

Care vor fi tendințele prețului la petrol în 2022?

de Pogolsa Victor
0 cometariu

Statele importatoare de petrol așteaptă scăderea prețului mondial la petrol, în timp ce analiștii de profil nu sunt la fel de optimiști…

În perioada primăvară-vară 2020 prețurile de bursă la petrol au ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat in ultimele decenii, fiind constată existența prețului cu semnul minus, cand producătorii de petrol erau nevoiți să mai achite sume suplimentare celor care doresc comercializarea petrolului. Dar, odată cu stabilizarea situației epidemiologice mondiale, prețurile la petrol au început să crească, ajungănd în septembrie-octombrie 2021 la cotații de circa 80-85 $ pentru un baril de petrol.

Creșterea prețului la petrol nu a fost lăsată fără reacție, în așa fel, cel mai mare importator mondial SUA, a decis să se implice la finele acestui an, în vederea stopării creșterii prețurilor și stabilizării acestui preț la cotele acceptabile de economia SUA. Astfel, după mai multe negocieri cu statele importatoare de petrol: China, India, Japonia, SUA decide scoaterea pe piața mondială a circa 50 mln. barili de petrol din rezerva de stat a SUA, cu scopul de a stopa cresterea prețului si diminuarea acestuia. Statele implicate în negocieri au fost mai puțin active în vederea plasării de petrol din rezerve pe piață, dar au susținut inițiativa și au plasat anumite cantități de petrol pe piața mondială.

De menționat, ca după criza petrolieră din 1973, SUA a creat mari depozite de petrol, estimate la circa 300 mln. de barili de petrol, pentru a putea evita eventualele crize energetice.

Astfel, în timp ce SUA anticipează scăderea prețului la petrol, mai multi analiști sunt de părerea că acțiunile realizate în mare parte de SUA nu vor fi destule pentru a stopa creșterea prețurilor mondiale la petrol:

Barclays și Goldman așteaptă creșteri ale prețurilor la circa 77-80$ pentru un baril in 2022, deoarece consideră acțiunile administrației de la Washington ca fiind nu cele mai reușite și cu efect de scurtă durată, mai ales că o eventuală completare a rezervelor de petrol de către SUA va genera o creștere și mai mare a preturilor la petrol în comparație cu diminuarea obșinută prin eliberarea de petrol din rezervele de stat.

Actualmente prețul la petrol marca Brent variază în jurul de 74 $ pentru un baril, cu dendința de creștere.

Alte articole

Lasă un comentariu