Prima pagină » Social » Sondaj: 30% din studenți ar abandona facultatea dacă ar trece de la buget la contract

Sondaj: 30% din studenți ar abandona facultatea dacă ar trece de la buget la contract

de Pavel
0 cometariu

30% din studenții din Republica Moldova, respondenți ai unui sondaj, susțin că nu și-ar mai continua studiile și are renunța la facultate dacă ar trece de la buget la taxă. Autorii studiului spun că acest fapt indică o problemă socială foarte mare, care trebuie soluționată. Sondajul mai denotă că studenții consideră taxele mari în raport cu calitatea studiilor. De asemenea, mulți dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți și de condițiile de trai din căminele universitare. Sondajul a fost realizat de Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în rândul a circa 580 de studenți din diferite instituții de  învățământ superior.

 

Într-o conferință de presă la IPN, președintele de onoare LS Iași, Silvian-Emanuel Man, a declarat că 88% din respondenții sondajului sunt studenți înmatriculați în Universitățile din Republica Moldova, iar ceilalți sunt deja absolvenți. Peste 91% din cei intervievați își fac studiile la ciclul licență. Mai bine de jumătate dintre cei chestionați își fac studiile la buget, iar ceilalți în bază de contract.

„În momentul în care i-am întrebat cât de mulțumiți sunt de calitatea studiilor universitare din Republica Moldova, vedeți că există cumva o curbă aproape – nici așa, nici așa. Există o zonă care este mai mulțumită. Cei care sunt complet nemulțumiți sunt doar undeva 20%”, a spus Silvian-Emanuel Man.

În ceea ce privește costul studiilor, peste jumătate consideră că este mare. „Peste 54% consideră costul taxei de studii mare. Practic acest fapt ne indică o problemă socială foarte mare, pentru că în momentul în care i-am întrebat în ce măsură costul contractului coincide cu calitatea învățământului oferit, din păcate ni s-a spus că într-o oarecare măsură ar bate, dar există și cei care consideră că într-o mică măsură, adică 28%. Totodată, 9% au spus că într-o foarte mică măsură. Procentul celor nemulțumiți este clar mult mai mare decât procentul celor satisfăcuți”, a notat președintele de onoare al Ligii.

Alte articole

Lasă un comentariu