Prima pagină » Apărare » Alocații stabilite participanților la lupta pentru apararea integritații Republicii Moldova

Alocații stabilite participanților la lupta pentru apararea integritații Republicii Moldova

de Coban Oxana
0 cometariu

Guvernul a aprobat la data de 2 martiei 2022 un set de măsuri pentru susținerea participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a membrilor familiilor lor, cu ocazia comemorării a 30 ani de la acțiunile de luptă de pe Nistru.

Potrivit documentului, în acest an va fi alocat un ajutor material unic în cuantum de 2500 lei, de care vor beneficia 20 705 de cetățeni, care au participat în acțiuni de luptă pentru apărarea țării. De acest suport din partea statului vor putea să beneficieze atât soții supraviețuitori, cât și unul dintre părinții participanților căzuți la datorie în acțiunile de luptă. Indemnizația va fi stabilită automat de către CNAS, fără a necesitatea de a depune o cerere.

Totodată, perioada participării la acțiunile militare pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (2 martie 1992 – 13 august 1992) va fi asimilată la stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei, ca perioadă necontributivă, în mărime triplă, ceea ce va duce la creșterea mărimii pensiilor beneficiarilor vizați.

Proiectul mai prevede acordarea, cu titlu de excepție, veteranilor de război, cetățeni ai Republicii Moldova decorați cu distincții de stat a dreptului la alocație nominală, indiferent de faptul dacă sunt sau nu beneficiari de pensie sau alocație socială de stat și dacă au sau nu domiciliu în Republica Moldova.

Pentru implementarea prevederilor proiectului dat pentru anul 2022 vor fi necesare în total cca 56.584.500 lei.

Reamintim că, în data de 2 martie 1992, Federația Rusă a început războiul pe Nistru pentru a-și crea un teritoriu controlat exclusiv de armata sa.

Alte articole

Lasă un comentariu