Prima pagină » Economie » A fost lansat Programul „Transport Modern”, Spînu-am ţinut cont de interesul oamenilor

A fost lansat Programul „Transport Modern”, Spînu-am ţinut cont de interesul oamenilor

de Pavel
0 cometariu

 Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a lansat Programul „Transport Modern”. Detaliile acestuia au fost prezentate astăzi, într-o conferinţă de presă, de către vicepremierul Andrei Spînu, şeful MIDR, transmite MOLDPRES.

 

„Programul prevede standarde mai înalte pentru serviciile de transport rutier de pasageri și conține mai multe măsuri care vor pune bazele unui parteneriat între autorități și operatorii de transport, în beneficiul direct al oamenilor. La elaborarea acestui program am ţinut cont prioritar de interesul oamenilor”, a declarat Andrei Spînu.

Printre acțiunile incluse în plan se regăsesc: dezvoltarea unui program național de susținere a transportatorilor pentru înnoirea parcului auto; modificarea metodologiei de calcul al tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară; combaterea transportului ilicit de pasageri; optimizarea rutelor; elaborarea strategiei de mobilitate.

„Programul „Transport Modern” este unul curajos, menit să facă regulă şi să schimbe din temelie acest domeniu, iar oamenii să beneficieze de servicii de transport  sigur, confortabil şi accesibil. Or, tariful achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect, atât pentru oameni, cât şi pentru operatori. Vom depune eforturi reale, cum nu s-au mai făcut până acum, dar avem aşteptarea şi ca operatorii să fie gata să crească investiţiile şi să aibă mai mult respect pentru beneficiari”, a relevat vicepremierul.

Potrivit oficialului, în domeniul transporturilor va fi lansat un program pentru combaterea fraudei şi rutelor ilicite, cu implicarea Inspectoratului General de Poliţie, Serviciului Fiscal, Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA).

Totodată, Spînu a spus că deja astăzi va semna ordinul de numire a unui nou adjunct la ANTA care se va ocupa de acest program, precum şi de digitalizarea sectorului.

De asemenea, ministrul Infrastructurii a precizat că noile tarife vor fi stipulate în alt ordin MIDR şi care vor fi aplicate diferenţiat, în funcţie de statut, direcţie, itinerar ş.a. „Tarifele la transportul public vor crește, începând cu 1 martie, cu 10 bani pentru un km la rutele naționale și cu maxim 20 bani/km în cazul rutelor raionale”, a specificat sursa citată.

Programul „Transport Modern” a fost lansat după o serie de proteste ale transportatorilor care au cerut majorarea preţului la bilete, precum şi ca urmare a mai multor runde de negocieri ale autorităţilor centrale cu operatorii de transport.

Alte articole

Lasă un comentariu