Prima pagină » Externe » Verificările de frontieră dintre Rusia și Belarus au revenit pentru prima dată în ultimii 28 de ani

Verificările de frontieră dintre Rusia și Belarus au revenit pentru prima dată în ultimii 28 de ani

de Coban Oxana
0 cometariu

TALLINN, Estonia — Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, a restabilit parțial controalele la granița sa cu vecinul său, a declarat miercuri ministrul de externe din Belarus, Serghei Aleinik.

Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când au fost controale la granița de 1.239 de kilometri (770 de mile).

Potrivit lui Aleinik, introducerea controalelor la frontieră a avut ca scop evitarea intrării resortisanților țărilor terțe în Belarus, înainte de implementarea unui acord interguvernamental privind recunoașterea reciprocă a vizelor.

Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile omului cred că controalele la frontieră vor viza bărbați ruși care încearcă să evite mobilizarea în armata rusă.

Aleinik a spus că controalele persoanelor care trec granița dintre Belarus și Rusia sunt efectuate de polițiștii de frontieră din Belarus în strânsă cooperare cu omologii lor ruși. „Nu este cu adevărat control, este mai degrabă ca monitorizarea situației de la graniță”, a spus Aleinik reporterilor de la Moscova.

În 1995, toate controalele la frontieră dintre Rusia și Belarus au fost eliminate. Rusia și Belarus au un acord de alianță în baza căruia Kremlinul subvenționează economia belarusă, prin împrumuturi și reduceri de petrol și gaze rusești. Rusia a folosit anterior Belarus, un aliat dependent din punct de vedere economic, ca o trambulină pentru a trimite trupe și rachete în războiul din Ucraina.

Verificările serviciului de frontieră din Belarus au început pe 5 mai, dar autoritățile din Belarus nu au comentat această evoluție până miercuri.

Tot miercuri, ministrul rus pentru Dezvoltare Digitală Maksut Shadayev a declarat că o bază de date unificată a persoanelor eligibile pentru serviciul militar ar trebui să fie în vigoare la timp pentru proiectul de toamnă, împreună cu introducerea somațiilor electronice.

Conform noilor reguli ale Rusiei, adoptate luna trecută, oricărei persoane care a primit o citație electronică îi este interzis să părăsească țara înainte de a se prezenta la un birou de înrolare.

Mii de ruși au fugit în Belarus pentru a scăpa de mobilizarea și persecuția din Rusia după începerea războiului din Ucraina în februarie 2022. Într-un astfel de caz, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce fiica sa a desenat un „antirăzboi”. Poza la școală, Alexei Moskalyov a fugit din Rusia în Belarus. El a fost reținut la Minsk în martie și ulterior extrădat în Rusia.

„(Președintele belarus Alexandru) Lukașenko răspunde oricăror amenințări, inclusiv sabotaj, cu un control sporit, ceea ce este benefic și pentru Rusia, care încearcă să limiteze capacitatea de a părăsi țara pentru cei care încearcă să evite mobilizarea și participarea la războiul cu Ucraina. ”, a declarat Pavel Sapelko de la centrul belarus pentru drepturile omului Viasna.

Alte articole

Lasă un comentariu