Prima pagină » Externe » Parlamentul francez recunoaște foametea ucraineană drept genocid

Parlamentul francez recunoaște foametea ucraineană drept genocid

de Coban Oxana
0 cometariu

Parlamentul francez a votat recunoașterea drept genocid a înfometării a milioane de oameni în Ucraina în anii 1930, sub conducerea sovietică Josef Stalin.

Deputații francezi au adoptat rezoluția pe 28 martie, deoarece invazia rusă în curs de desfășurare a Ucrainei reînvie amintirile despre foametea cunoscută în Ucraina sub numele de Holodomor.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a salutat decizia pe Twitter , mulțumind legislatorilor francezi.

„Regimul totalitar al Kremlinului, trecut sau prezent, nu a putut distruge și nu va distruge niciodată adevărul și dreptatea!” el a spus.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a mulțumit și parlamentarilor francezi.

„Sunt recunoscător Franței pentru că a recunoscut Holodomorul din 1932-1933 ca genocid al ucrainenilor și pentru că onorează memoria victimelor lui Stalin și a regimului său”, a spus el pe Twitter .

„Prin acest vot istoric, [parlamentul francez] a arătat clar că astfel de crime nu vor fi niciodată uitate și nu trebuie să se repete niciodată”.

Kievul a cerut comunității internaționale să declare înfometarea în masă un genocid.

Parlamentul European a făcut acest lucru în decembrie și a cerut Rusiei, în calitate de succesor legal al Uniunii Sovietice, să facă același lucru și să își ceară scuze. De asemenea, a cerut „tuturor țărilor și organizațiilor internaționale” care nu au recunoscut încă Holodomorul ca genocid să facă acest lucru.

Guvernul ucrainean și mulți savanți consideră Holodomorul – ucrainean pentru „moarte de foame” – ca un act de genocid al regimului lui Stalin.

Foametea a avut loc în 1932-33, când poliția lui Stalin i-a forțat pe țăranii din Ucraina să se alăture fermelor colective, rechiziționându-le cereale și alte produse alimentare.

Se estimează că până la 9 milioane de oameni au murit ca urmare a execuțiilor, deportării și înfometării în timpul campaniei.

Moscova a negat de mult timp orice efort sistematic de a viza ucrainenii, argumentând că o recoltă slabă la acea vreme a distrus multe în alte părți ale Uniunii Sovietice.

Textul adoptat la Paris recunoaște „natura genocidă a foametei forțate și planificate de către autoritățile sovietice împotriva populației ucrainene în 1932 și 1933”.

Parlamentul francez a condamnat aceste acte și „își afirmă sprijinul pentru poporul ucrainean în aspirația sa de a li se recunoaște crimele în masă comise împotriva sa de către regimul sovietic”.

Alte articole

Lasă un comentariu