Prima pagină » Fără categorie » „Tras de păr” și îmbrâncit pe scări: Preotul care a părăsit Patriarhia Moscovei, scos cu forța din biserică sub ochii poliției

„Tras de păr” și îmbrâncit pe scări: Preotul care a părăsit Patriarhia Moscovei, scos cu forța din biserică sub ochii poliției

de Pavel
0 cometariu

Grinăuți, Râșcani – Un nou episod de violență șochează opinia publică din Republica Moldova, în centrul căruia se află conflictul dintre Patriarhia Moscovei și Mitropolia Basarabiei (subordonată Patriarhiei Române). La Grinăuți, raionul Râșcani, preotul Constantin Turtureanu, cel care a decis să părăsească jurisdicția Moscovei și să treacă la Mitropolia Basarabiei, a fost scos cu forța din biserică, agresat fizic și îmbrâncit pe scări, conform imaginilor postate de soția sa. Incidentul de pe 16 iulie 2025, a avut loc în prezența forțelor de ordine, acuzate acum de complicitate și trădare.

Evenimentele s-au desfășurat în dimineața zilei de marți, când, potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, reprezentant al Mitropoliei Basarabiei, acțiunea a fost „orchestrată”. Acesta susține că reprezentanți ai Patriarhiei Moscovei, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Râșcani și sub acordul comisarului Boris Agachi, ar fi forțat intrarea în biserică, spărgând ușa și tăind poarta și lacătul cu flexul. Scopul a fost de a permiterea accesul ilegal al preoților subordonați Moscovei, în ciuda unui litigiu civil deschis și a unui sigiliu aplicat anterior chiar de comisarul Agachi.

Rusanovschi denunță public lipsa de reacție a echipajului 112, care nu ar fi intervenit timp de peste 40 de minute. „Este grav că echipajul 112 să nu intervină de atâta timp, iar polițiștii să taie poarta și ușa bisericii la cererea ilegală a preoților supuși Moscovei. Oare aceasta să fie fața adevărată a independenței și suveranității R. Moldova?”, a scris avocatul, cerând o anchetă imediată din partea Ministerului Afacerilor Interne.

În ciuda apelurilor la soluționarea litigiilor, situația este complicată de ambiguitățile legislative. Experții subliniază rolul controversat al Hotărârii de Guvern nr. 1008 din 26 septembrie 2001. Acest act normativ a modificat Statutul Bisericii Ortodoxe din Moldova (Mitropolia Moldovei), stipulând că aceasta este „succesoarea de drept a Episcopiei Chișinăului și a Hotinului și a Mitropoliei Basarabiei”. Deși Mitropolia Basarabiei a fost ulterior recunoscută de statul moldovean (în urma unei decizii CEDO din 2001), această formulare din HG 1008/2001 nu a fost abrogată sau modificată clar. Consecința? Un vid legal care permite persistența litigiilor de proprietate și a tensiunilor. Criticii actualei guvernări acuză că, deși există potențialul unui cadru legal, lipsa de acțiune în clarificarea sau abrogarea acestei Hotărâri de Guvern lasă un spațiu de manevră pentru cei care doresc să mențină status quo-ul, contribuind la perpetuarea conflictelor și la polarizarea societății moldovenești pe criterii religioase și geopolitice, în loc să asigure o rezolvare echitabilă și legală a situației.

Alte articole