Prima pagină » Externe » „Porțile Iadului”// Președintele Turkmenistanului promite că le va închide. Craterul arde de decenii

„Porțile Iadului”// Președintele Turkmenistanului promite că le va închide. Craterul arde de decenii

de Pavel
0 cometariu

Președintele Gurbanguly Berdymukhamedov a declarat sâmbătă, că dorește să stingă faimosul crater de gaze naturale care arde de zeci de ani în țara din Asia Centrală, a informat Agence France-Presse.

Președintele a ridicat preocupări de mediu și economice și a cerut guvernului său să găsească modalități de a stinge incendiul.

Craterul „afectează negativ atât mediul, cât și sănătatea oamenilor care locuiesc în apropiere”, a spus Berdymukhamedov, potrivit AFP. „Pierdem resurse naturale valoroase pentru care am putea obține profituri semnificative și să le folosim pentru a îmbunătăți bunăstarea poporului nostru.”

Denumită oficial craterul de gaz Darvaza, groapa în flăcări din mijlocul deșertului Karakum a fost mult timp o atracție pentru puținii turiști cărora li sa permis să viziteze Turkmenistanul. Aproximativ 200 de picioare lățime după unele măsuri și cel puțin 70 de picioare adâncime, decupează o imagine dramatică pe întinderea vastă a terenului gol din jurul său.
Formarea craterului a fost adesea atribuită unui accident de foraj sovietic din 1971. Se presupune că geologii au aprins una dintre dolinele mari create de accidentul care a luat foc pentru a încerca să ardă metanul de acolo. Dar geologii turkmeni au spus că craterul s-ar fi putut forma în anii 1960 și s-a luminat două decenii mai târziu, a raportat BBC Travel, iar originea lui rămâne un mister.

Berdymukhamedov le-a ordonat experților să depună eforturi pentru a stinge flăcările în 2010, fără niciun rezultat.

Exploratorul științific de origine canadiană George Kourounis a devenit prima persoană care a atins fundul craterului în 2013, purtând un costum rezistent la căldură. Atingerea fundului „s-a simțit ca pe o altă planetă”, a spus Kourounis pentru Insider în 2020.

„Pereții sunt luminați. Totul strălucește portocaliu din foc. Peste tot sunt gaze otrăvitoare”, a spus el.

Alte articole

Lasă un comentariu