Prima pagină » Cultură » Marșul pentru Viață și Pace 2022 la Orhei. Susținătorii copiilor nenăscuți și a refugiaților ucraineni sunt invitați la Orhei

Marșul pentru Viață și Pace 2022 la Orhei. Susținătorii copiilor nenăscuți și a refugiaților ucraineni sunt invitați la Orhei

de Pavel
0 cometariu

Cultele religioase din Orhei și organizațiile creștine pro-viață desfășoară, sâmbătă, 26 martie, de la ora 12.00, Marșul pentru viață și Pace  2022 !

Este cea de-a 12-a ediție în România-Moldova a acestui eveniment și reprezintă punctul culminant al Lunii pentru viață.

La Orhei se ocupă de organizare Preotul Sergiu Aga de la Mitropolia Basarabiei, care anul acesta a numit ”Marsul Pentru viață și Pace” în semn de solidaritate cu Ucraina care trece printr-un război foarte greu cu Agresorul de la răsărit.

Luna pentru viață se organizează în perioada 1–31 martie, având aceeași temă ca a marșului. Acest eveniment, care se desfășoară atât la nivel național cât și internațional urmărește conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină, pentru ca acestea să-și poată naște copiii.

Tema Marșului pentru viață este inspirată din tema Marșului pentru viață 2022 Washington, aflat în acest an la a 49-a ediție – “Equality begins in the Womb”. Este o invitație să reflectăm asupra egalității de șanse a femeilor însărcinate aflate în diferite situații dificile și asupra egalității de șanse a copiilor nenăscuți ai acestora.

Prin ediția de anul acesta organizatorii și-au propus ca toți cei care vor vedea, vor interacționa și vor participa la marș să înțeleagă mult mai bine atât mesajul lui, cât și scopul acțiunilor pro-viață în general: conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină, pentru ca acestea să-și poată naște copiii.

Este despre egalitatea de șanse a femeilor însărcinate aflate în diferite situații dificile și a copiilor nenăscuți ai acestora. În acest sens am construit o identitate vizuală unitară la nivel național prin care să putem comunica mult mai clar și bine mesajul cauzei pe care o susținem.

Așa cum un copil nenăscut nu are aproape nicio șansă în fața chiuretei ginecologice, o femeie în criză de sarcină nu are aproape nicio șansă în fața „chiuretei” sociale care ia forma lipsei oricărui ajutor, a ostracizării din partea celor pe care îi iubește, a incriminării ei pentru că este însărcinată și pentru că, astfel, încurcă planurile și dorințele altora.

Soluția este în inimile și în mâinile tuturor: ale bărbatului care poate să sprijine o femeie în criză de sarcină, chiar dacă nu este el tatăl copilului.

Ale femeii care a trecut printr-o criză de sarcină și poate să mărturisească ce înseamnă aceasta, pentru o mamă. Ale femeii care nu a trecut printr-o astfel de experiență și care poate să înțeleagă că există femei care au nevoie de susținere.

Ale elitelor care au în mână atât instrumente politice, cât și instrumente de modelare a mentalităților publice, de implementare a unor măsuri de protecție socială. Ale oamenilor simpli care cunosc femei în criză de sarcină pe care ei pot să le ajute dacă își propun și fac un efort în acest sens.

Tema Marșului pentru viață din acest an este o invitație la a fi sinceri cu noi înșine și la a ne întreba: Cât ne pasă de femeile în criză de sarcină și cât le ajutăm concret, într-o societate în care egalitatea /și echitatea sunt idealuri publice? Cum ajutăm refugiații ucraineni și daca facem destul pentru oamenii care fug de război?

Evenimentul se va desfășura cu păstrarea tuturor măsurilor de protecție anti-COVID19.

Alte articole

Lasă un comentariu