Prima pagină » Externe » CNBC//Rusia și China manifestă solidaritate, dar interesele lor nu sunt toate aceleași

CNBC//Rusia și China manifestă solidaritate, dar interesele lor nu sunt toate aceleași

de Pavel
0 cometariu

Rusia și China manifestă solidaritate, dar interesele lor nu coincid în toate

 

Potrivit directorului Institutului Kissinger pentru China și Statele Unite de la Wilson Center, Rusia și China sunt mai aproape decât au fost în decenii, dar cele două țări au interese diferite.

Robert Daly consideră că președintele Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, împărtășesc interese comune, împreună cu „stiluri diplomatice foarte diferite și anumite diferențe de scop”.

 

Potrivit Street Signs Asia, această declarație comună ar putea fi o piatră de hotar importantă în relațiile dintre Rusia și China:

„Acest lucru este foarte aproape de a declara o cvasi-alianță”, scrie ziarul, adăugând că ambele țări „stă umăr la umăr” pentru a se opune Statelor Unite, dar că „China a urmat de multă vreme o politică de nealiniere, așa că face nu vreau să folosesc cuvântul „aliat”. Acum sunt mai aproape unul de celălalt decât au fost vreodată probabil în ultimii 70 de ani.”

 

Cu toate acestea, pozițiile lor nu coincid complet: Rusia vinde arme Vietnamului și Indiei – țări care au avut dispute teritoriale cu China în ultimii ani.

Rusia nu a susținut toate activitățile chineze în Marea Chinei de Sud, care are o importanță comercială deosebită pentru Vietnam, Japonia și alte țări, dar o mare parte din care China le revendică drept teritoriu.

La rândul său, China menține o linie clară cu privire la problema invaziei și ocupării Crimeei de către Rusia în 2014, abținându-se de la voturile ONU privind rezoluțiile referitoare la statutul internațional al Crimeei.

 

Ucraina

Beijingul a promis că va sprijini Moscova în cererea de a împiedica Ucraina să adere la NATO, dar, potrivit lui Robert Daly, nu este în interesul lui Xi să se implice în tensiunile militare de la granița cu Ucraina.

China are relații bune cu Ucraina și ar prefera ca Rusia să nu invadeze statul vecin.

 

Dacă China susține Rusia, va plăti prețul în urma reacțiilor din partea SUA și a aliaților săi, a declarat Bonnie Lin, șeful China Power Project la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

„China ar dori să evite pe cât posibil să suporte aceste costuri.

Astfel, China ar prefera ca criza să rămână la fel ca acum sau să scadă ușor.”

 

Cu toate acestea, dacă Putin atacă Ucraina, relația Chinei cu Rusia nu se va rupe, spune ea. Ministerul chinez de Externe a emis o declarație după întâlnirea dintre cei doi lideri, spunând că „cele două țări nu au șovăit niciodată și nu vor slăbi niciodată în această alegere și vor coopera întotdeauna ca parteneri.

 

Sprijin politic și economic

Parteneriatul „fără granițe” dintre Rusia și China deschide posibilitatea unei alianțe militare oficiale, dar niciuna dintre părți nu are nevoie de sprijin pe acest front, a spus Lin.

Potrivit acesteia, atât Moscova, cât și Beijingul au „o putere militară incredibilă” și au nevoie de sprijin politic și economic unul de la celălalt.

China va căuta modalități de a sprijini Rusia dacă SUA vor impune sancțiuni Moscovei, a spus Lin, menționând că sancțiunile ar putea include cooperarea între bănci sau creșterea achizițiilor de bunuri rusești.

 

„China nu vrea să discute sau să vorbească despre acest lucru până când Rusia va face pași concreți și până când SUA și Occidentul își vor impune propriile sancțiuni”, a spus ea.

Europenii pot pedepsi Rusia și economic.

Într-un mesaj difuzat luni, președintele Grupului Eurasia, Jan Bremmer, a subliniat că China nu are infrastructura de conducte care ar fi necesară dacă s-ar întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale a Rusiei către Europa, iar Rusia ar trebui să vândă în schimb gaze Chinei.

 

Rusia are nevoie de ajutorul Chinei „puțin mai mult” decât are nevoie Beijingul de sprijinul Moscovei. China și-ar dori să aibă Rusia de partea ei dacă decide să-și intensifice agresiunea împotriva Taiwanului, insula autonomă democratic pe care China o revendică ca parte a teritoriului său.

„Realitatea este că Beijingul nu are atât de mulți prieteni, aliați și parteneri apropiați și de încredere ca Statele Unite”, a spus Lin, citând Coreea de Nord și Pakistan drept ceilalți parteneri ai Chinei. „De fapt, cel mai puternic partener al Chinei este Rusia.”

Alte articole

Lasă un comentariu