Prima pagină » Economie » Un pas important în consolidarea și aprofundarea relațiilor dintre Republica Moldova și România

Un pas important în consolidarea și aprofundarea relațiilor dintre Republica Moldova și România

de Pavel
0 cometariu

 Un pas important în consolidarea și aprofundarea relațiilor dintre Republica Moldova și România a fost realizat azi, 11 februarie 2022, în cadrul ședinței comune a Guvernelor celor două țări, fiind semnate 13 documente bilaterale și anume:

 

 

1. Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

2. Declarație comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României privind consolidarea cooperării în domeniul economic și cel investițional.

3. Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.

4. Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) – Galați (România).

5. Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Ungheni (Republica Moldova) – Ungheni (România).

6. Memorandum de Înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova și Ministerul Energiei din România privind cooperarea în domeniul securității energetice.

7. Memorandum de Înțelegere în domeniul transformării digitale între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României.

8. Memorandum de Înțelegere dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării.

9. Protocol de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Educației al României pentru perioada 2022-2026.

10. Protocol dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării Naționale din România privind colaborarea în domeniul învățământului militar.

11. Declarație comună a Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco și a Ministrului Afacerilor Interne din România, Lucian-Nicolae Bode privind cooperarea în domeniul afacerilor interne.

12. Plan de cooperare în domeniul formării profesionale al Ministerelor Afacerilor Interne din Republica Moldova și România pentru anul 2022.

13. Plan de acțiuni în domeniul justiției între Ministerul Justiției al Republicii Moldova și Ministerul Justiției al României pentru perioada 2022-2024.

Alte articole

Lasă un comentariu