Prima pagină » Externe » Șefa Apărării din Canada : Rusia are de ales între dezescaladare şi sancţiuni

Șefa Apărării din Canada : Rusia are de ales între dezescaladare şi sancţiuni

de Pavel
0 cometariu

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a declarat marţi la Bruxelles, în cadrul unei vizite la NATO, că ţara sa este pregătită să se alăture Occidentului în a impune sancţiuni Moscovei dacă Rusia va trimite trupe în Ucraina, spunând că Kremlinul are de ales între dezescaldare şi măsuri punitive, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Anita Anand, care s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Ottawa este pregătită să sprijine Kievul şi Alianţa Nord-Atlantică şi a reiterat planurile Canadei de a-şi spori misiunea de instruire din Ucraina.

„Rusia are de făcut o alegere importantă. Poate alege să negocieze, în vederea dezescaladării, sau să se confrunte cu sancţiuni economice dure”, a declarat ea presei.

SUA acuză Rusia că pregăteşte o invazie în Ucraina, o ţară deja afectată de un război civil în Est între forţele guvernamentale şi separatişti proruşi susţinuţi de Moscova.

Rusia neagă orice intenţie de război, dar condiţionează dezescaladarea de garanţii pentru securitatea sa, în special asigurarea că Ucraina nu va deveni niciodată membră a NATO şi că Alianţa îşi va retrage forţele pe poziţiile sale din 1997.

Washingtonul a respins aceste cereri într-o scrisoare săptămâna trecută, dar lasă uşa deschisă pentru discuţii pe alte subiecte, cum ar fi desfăşurarea de rachete sau limitarea reciprocă a exerciţiilor militare.

În încercarea de a găsi o rezolvare la criză, şefii diplomaţiilor rusă şi americană urmează să discute din noi marţi, Occidentul ameninţând cu sancţiuni economice în speranţa de a determina Moscova să cedeze

Alte articole

Lasă un comentariu