Prima pagină » Externe » Polonia a ajuns la un acord cu UE privind importurile de cereale din Ucraina

Polonia a ajuns la un acord cu UE privind importurile de cereale din Ucraina

de Coban Oxana
0 cometariu

UE a ajuns la un acord de interzicere a importului de cereale ucrainene în Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, în timp ce permite tranzitul prin aceste țări, a anunțat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a salutat decizia. În urmă cu două săptămâni, guvernul său a impus unilateral o interdicție privind importul și tranzitul produselor agricole ucrainene ca răspuns la protestele fermierilor polonezi, care au afirmat că produsele ucrainene scad prețurile de pe piață.

Această interdicție a provocat un răspuns supărat din partea Kievului, care a spus că a încălcat acordurile existente, și a Bruxelles-ului, care a remarcat că UE are competență exclusivă asupra politicii comerciale. Totuși, a fost urmată de mișcări similare din Slovacia și Ungaria, care se învecinează și cu Ucraina.

Săptămâna trecută, Varșovia a încheiat un acord cu Ucraina pentru a permite reluarea tranzitului după ce au fost instituite măsuri pentru a împiedica intrarea produselor pe piața poloneză. Cu toate acestea, interdicția de import a rămas în vigoare, iar negocierile cu UE au continuat.

Astăzi, Wojciechowski a anunțat că s-a ajuns la un acord pentru a introduce interzicerea importurilor de grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui în Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, dar tranzitul fiind permis să continue, relatează TVN24.

O astfel de interdicție a UE este „fără precedent”, a remarcat Katarzyna Szymańska-Borginon, corespondentul la Bruxelles pentru radiodifuzorul RMF. Drept urmare, Polonia își va ridica propria interdicție unilaterală.

„Aceasta este o mare realizare pentru Polonia, care a fost țara lider în realizarea acestor soluții”, a spus Wojciechowski, citat de Polsat. „Este un succes și pentru alte țări afectate de situația de pe piața cerealelor și, cred, un succes pentru Uniunea Europeană.”

 

Alte articole

Lasă un comentariu