Prima pagină » News » GAVRILIȚĂ RECUNOAȘTE CĂ A SOLICITAT DE LA UE AJUTOR PENTRU UZINA DE METALE DIN RÂBNIȚA

GAVRILIȚĂ RECUNOAȘTE CĂ A SOLICITAT DE LA UE AJUTOR PENTRU UZINA DE METALE DIN RÂBNIȚA

de Pogolsa Victor
0 cometariu

Gavriliță a motivat decizia de a solicita de la UE reluarea importului de metal, că ar fi în interesul național.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a confirma că Guvernul Republicii Moldova a solicitat de la Comisia Europeană să permită aducerea în Republica Moldova a deșeurilor de metale uzate, asumându-și că vor fi respectate toate cerințele impuse de UE, printre care, capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil și realizarea unui audit independent al întreprinderii la care vor merge deșeurile.

Cert este că, autoritățile constituționale nu au avut acces niciodată la întreprinderea din Râbnița ca să cunoască ce se întâmplă acolo. Gavriliță a motivat decizia de a solicita de la UE reluarea importului de metal, că ar fi în interesul național în protejarea pieței, transmite ObiectivMedia.Md cu referire la Zonadesecuritate.

    „Într-adevăr am acționat conform interesului național care prevede protejarea pieței  Republicii Moldova și crearea de oportunități în Republica Moldova, dvs cunoașteți că avem investitori care sunt gata să investească în domeniu prelucării metalelelor în dreapta Nistrului, mai mult ca atât, deci aceste importuri au cerința ca să corespundă legislației naționale care prevede autorizație de mediu și alte instrumente care sunt la dispoziția Guvernului Republicii Moldova, nu putem vorbi doar despre interesele care există pe partea stângă a Nistrului. Dacă vom avea acces și vom verifica – vom putea lua decizii în privința unor autorizări sau documente care țin de autoritățile constituționale , dacă nu, atunci nu.”

În Republica Moldova la moment nu mai există pe piață o întreprindere care să aibă nevoie de metal uzat, decât Uzina de la Râbnița. Abia peste un an se preconizează că, compania Omni Steel va construi o mini oțelărie în satul Pănășești, subzona 8 (ZEL Bălți), cu o capacitate de producție anuală de 100-150.000 de tone de oțel beton. Compania a anunțat anterior că va cumpăra materii prime de la agenții economici locali, în valoare de 40 de milioane de dolari pe an. Reprezentanții Omni Steel SRL au desemnat deja proiectantul și furnizorul de echipamente din Republica Moldova.

 

 

Alte articole

Lasă un comentariu