Prima pagină » Apărare » Foto//Rusia blochează Marea Neagră. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a exprimat un ”protest puternic”

Foto//Rusia blochează Marea Neagră. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a exprimat un ”protest puternic”

de Pavel
0 cometariu

Marina rusă blochează o parte semnificativă a Mării Negre și Azov timp de o săptămână, blocând astfel în mod eficient abordările către porturile maritime ucrainene. Toate acestea se fac sub pretextul unor exerciții militare de amploare. USM a aflat exact cum poate Federația Rusă să împiedice intrarea navelor în porturile ucrainene, informează USM.Media.

 

Rusia va bloca trei secțiuni în Marea Neagră și una în Marea Azov. Acest lucru este precizat în buletinul de informații operaționale de navigație de la Hidrografia de Stat. În special, Federația Rusă a anunțat blocarea unei părți a Mării Negre și Azov în timpul exercițiilor flotei sale din 13 până în 19 februarie.

În Marea Azov, Federația Rusă va bloca toată partea de sud – în timp ce închide strâmtoarea Kerci, prin care navele comerciale fac escală în porturile Mariupol și Berdiansk. Timp de o săptămână, aceste porturi pot rămâne complet fără escale de nave, iar acele nave care se vor afla în porturi până la momentul exercițiilor nu vor putea părăsi ele.

În Marea Neagră, situația este și ea extrem de dificilă: pe toată durata exercițiilor va rămâne un coridor îngust pentru trecerea către porturile Odesa, Chornomorsk, Pivdennyi, Mykolaiv și Herson. Navele vor fi obligate să navigheze între zona de exerciții și țărm, iar distanța pe care Federația Rusă a rămas pentru navigație este de aproximativ 12,6 mile marine în punctul cel mai îngust.

De fapt, Ucraina va avea doar ape teritoriale, deoarece Federația Rusă va acoperi în totalitate Zona Economică Exclusivă a Ucrainei cu zona de exercițiu.

Trecerea în zona dintre coastă și hotarul exercițiilor va aduce multe probleme navigației. În primul rând, adâncimile în unele locuri ale coridorului nu vor permite navelor mari să treacă în porturile ucrainene și să le părăsească. Dar cea mai grava problema este Malul Nistrului cu adancimi variabile de doar 7-10 m. Și trecerea unor astfel de tipuri comune de vase precum panamaxes, supramaxes și handymaxes necesită adâncimi mult mai mari.

În teorie, Banca Nistrului poate fi ocolită din două părți. Dinspre nord – dar cu pescaj care nu depășește 10 m; dinspre sud – unde hotarul malului se termină la 11 mile. Mai exista un ingust (intre mal si zona de exercitii), dar un pasaj adanc cu adancimi de 20-22 m.

Din păcate, acest pasaj are o lățime de numai 0,6 mile marine. În zona de trafic intens, acest lucru va obliga navele să se lase reciproc și va duce la întârzieri, chiar dacă autoritățile ucrainene permit fundamental circulația navelor pe acest coridor îngust. O problemă separată este siguranța navigației și riscul ca o navă să intre accidental în zona de exercițiu – aceasta poate fi considerată o provocare.

Mișcarea în condiții „constrânse”, la adâncimi limitate și necesitatea de a trece de-a lungul marginii zonei de antrenament și tragere pot fi inacceptabile pentru armatorii și companiile de asigurări străine. Acest lucru va duce la omorul navelor, costuri semnificative pentru navlositori și expeditori, întreruperi ale contractelor și o creștere semnificativă a tarifelor de transport din/către porturile ucrainene. Blocada maritimă va fi un șoc grav al economiei ucrainene și al potențialului acesteia de export.

Poziția Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a exprimat deja un „protest puternic” în legătură cu blocarea unor părți ale Mării Negre și Azov.

„Acoperirea fără precedent a zonei de manevră, de fapt, face imposibilă navigația în ambele mări. Vorbim despre o complicație semnificativă și nerezonabilă a transportului internațional, în primul rând comercial, care poate provoca consecințe economice și sociale complexe, în primul rând pentru porturile Ucrainei”, se arată în mesajul de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din 10 februarie.

Ministerul de Externe a menționat că „Ucraina va lucra împreună cu parteneri, în primul rând țările din regiunea Mării Negre, pentru ca astfel de acțiuni ale partidului rus să primească o evaluare și un răspuns adecvat”. De asemenea, se remarcă faptul că acțiunile Federației Ruse „demonstrează o nerespectare deschisă a normelor și principiilor dreptului internațional, în special, Carta ONU, rezoluțiile Adunării Generale a ONU și Convenția ONU privind dreptul mării. ”

Evenimentele au fost comentate și de USPA. Potrivit declarației oficiale a departamentului, în perioada 13-19 februarie, zonele Mării Negre și Azov sunt blocate pentru „activități de antrenament de luptă”.

Aceste zone blochează așa-numitele rute recomandate pentru nave către porturile maritime ale Ucrainei, notează USPA.

„Mișcarea navelor pe rutele recomandate către porturile Ucrainei din Marea Azov va fi blocată pe toată perioada acestor evenimente. În ceea ce privește porturile din bazinul Mării Negre, deplasarea navelor în Marea Neagră se va abate doar de la rutele recomandate, ocolind zonele de tragere reală”, a spus serviciul de presă USPA.

Acum, restricțiile privind circulația navelor sunt procesate de specialiști, iar clarificări suplimentare „vor fi furnizate în viitorul apropiat”.

Ce se spune în Rusia?

La sfârșitul lunii ianuarie 2022, Ministerul rus al Apărării a anunțat o serie de exerciții militare la scară largă, pentru care era planificată utilizarea a peste 140 de nave și nave logistice în ianuarie-februarie.

„Exercițiile vor acoperi apele mărilor adiacente teritoriului rus, precum și zonele importante din punct de vedere operațional din Oceanul Mondial”, a spus Ministerul rus al Apărării.

Unele manevre au fost deja finalizate. La sfârșitul lunii ianuarie, aproximativ 20 de nave din Marea Neagră, inclusiv cele din flotele rusești de nord și baltice, au efectuat exercițiile cu foc viu în Marea Neagră.

În zilele următoare vor începe noi, cele mai mari exerciții din ultima vreme în Marea Mediterană și Marea Neagră.

Tot astăzi, pe 10 februarie, serviciul de presă al Flotei Mării Negre a Federației Ruse a raportat că șase nave mari de debarcare (LLS) ale Marinei Ruse și-au încheiat călătoria în jurul Europei și au făcut escală la Sevastopol. Acestea sunt LLS-urile Korolyov, Minsk, Kaliningrad, Pyotr Morgunov, Georgiy Pobedonosets și Olenegorskiy gornyak.

Alte articole

Lasă un comentariu