Prima pagină » Externe » Consiliul Federației a dat permisiunea de folosire a Forțelor Armate RF în Donbas și Lugansk

Consiliul Federației a dat permisiunea de folosire a Forțelor Armate RF în Donbas și Lugansk

de Pavel
0 cometariu

 Consiliul Federației și-a dat acordul președintelui Rusiei cu privire la utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse în afara țării. Rezoluția corespunzătoare a fost adoptată în unanimitate, marți, la o ședință extraordinară a camerei superioare a parlamentului. Pentru această decizie au votat 153 de senatori.

 

„Consiliul Federației decide să dea acordul președintelui Federației Ruse pentru utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse în afara teritoriului Federației Ruse, pe baza principiilor și normelor de drept internațional general recunoscute. Numărul total de formațiunile forțelor armate ale Federației Ruse, zonele lor de operare, sarcinile lor, perioada de ședere în afara teritoriului Federației Ruse sunt stabilite de președintele Federației Ruse în conformitate cu Constituția Federației Ruse”, decretul spune.

 

Documentul intră în vigoare din momentul adoptării sale.

 

Andrey Klishas, ​​șeful Comitetului Consiliului Federației pentru legislație constituțională și consolidare a statului, a menționat că, la 22 februarie, tratatele de prietenie, cooperare și asistență reciprocă dintre Federația Rusă și Republicile Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR) au fost ratificat. „Pe baza acestor reglementări, a fost depusă o contestație corespunzătoare [a președintelui privind utilizarea forțelor armate RF în afara teritoriului Federației Ruse]”, a spus senatorul.

„Acordurile garantează protecția drepturilor cetățenilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Populare Donețk și pe teritoriul Republicii Populare Lugansk, creează o bază legală pentru prezența unităților militare ruse în aceste teritorii, a căror prezență este necesară pentru a menține pace în regiune”, a adăugat Klishas.

”Pacificatorii”

Consiliul Federației, dând acordul președintelui să folosească forțele armate în străinătate, pornește din faptul că forțele de menținere a păcii vor fi trimise la DPR și LPR, a declarat președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, la o ședință a Camerei.

 

„Dându-ne acordul pentru utilizarea forțelor armate [în străinătate], pornim de la faptul că acestea vor fi forțe de menținere a păcii menite să mențină pacea și stabilitatea pe ținuturile RPD și LPR”, a spus Matviyenko.

 

Matvienko a adăugat că folosirea forțelor armate ruse în străinătate va avea ca scop, în special, instaurarea păcii în Donbass și prevenirea bombardării civililor. „Adoptarea de astăzi de către Consiliul Federației a hotărârii privind acordul pentru folosirea forțelor armate are ca scop instaurarea păcii în Donbass, stoparea acestui sângeros război civil, pentru a preveni continuarea bombardării satelor pașnice, a civililor, în scopul de a creați condiții normale pentru viața oamenilor și asigurați securitatea. „, – a adăugat președintele Consiliului Federației, menționând că până acum s-a format o „prăpapă de neîncredere” între autoritățile ucrainene și locuitorii din Donbass.

 

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Federației, Iuri Vorobyov, și-a exprimat speranța că partea ucraineană va lua această măsură (despre acordarea utilizării Forțelor Armate RF în străinătate – nota TASS) ca măsură de protecție a populației. „Această măsură poate fi suficientă pentru a opri războiul, a opri folosirea armelor și pentru a stabili pacea în acest teritoriu”, a subliniat senatorul.

 

Consiliul Federației a fost de acord ca președintele să folosească forțele armate ruse în afara țării în legătură cu situația din jurul Donbass. Rezoluția corespunzătoare a fost adoptată în unanimitate, marți, la o ședință extraordinară a camerei superioare a parlamentului. De asemenea, într-o ședință neprogramată de marți, Consiliul Federației a ratificat în unanimitate tratatele de prietenie, cooperare și asistență reciprocă introduse de Președintele Federației Ruse cu Republicile Populare Donețk și Lugansk, a căror recunoaștere a suveranității a fost anunțată luni de către seful statului rus.

Alte articole

Lasă un comentariu