Prima pagină » Externe » Biden: Putin va ataca Ucraina, dar nu va fi un război total

Biden: Putin va ataca Ucraina, dar nu va fi un război total

de Pavel
0 cometariu

Președintele american Joe Biden a spus că crede că omologul său rus, Vladimir Putin, va invada Ucrainei, dar nu vrea un „război total”.

El a spus la o conferință de presă că dl Putin va plăti un „preț serios și scump” pentru invadare, dar a indicat că o incursiune minoră ar putea fi tratată diferit.Casa Albă a subliniat mai târziu că orice mișcare militară rusă va primi un răspuns rapid și sever din partea Occidentului.

Kremlinul a avertizat că comentariile ar putea destabiliza și mai mult situația.Rusia are aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței, dar neagă să plănuiască o invazie.

Președintele Putin a făcut o serie de cereri Occidentului, insistând că Ucrainei nu ar trebui să i se permită niciodată aderarea la NATO și că alianța defensivă renunță la activitatea militară în Europa de Est.
Am precizat clar că orice extindere suplimentară spre est a NATO este inacceptabilă”, a declarat Putin, la o conferință de presă televizată luna trecută.

Motivele exacte ale lui Putin pentru formarea de trupe ruse lângă granița cu Ucraina sunt necunoscute, dar mulți cred că este o încercare de a forța Occidentul să ia în serios cerințele de securitate ale Rusiei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se întâlnește joi cu miniștrii de externe din Germania, Franța și Marea Britanie pentru a coordona strategia occidentală cu privire la o potențială invazie a Ucrainei. El a avertizat anterior că Rusia ar putea ataca Ucraina în scurt timp.

La conferința sa de presă de miercuri, dl Biden a spus: „Există diferențe în NATO în ceea ce privește ceea ce țările sunt dispuse să facă, în funcție de ceea ce se întâmplă.

„Dacă există forțe rusești care trec granița… cred că asta schimbă totul.

„Ceea ce veți vedea este că Rusia va fi trasă la răspundere dacă invadează și depinde de ceea ce face”, a spus el. „Un lucru este dacă este o incursiune minoră și atunci ajungem să ne luptăm pentru ce să facem și ce să nu facem etc.”

Oficialii de la Casa Albă s-au grăbit să clarifice poziția SUA după comentariile domnului Biden. „Dacă forțele militare ruse trec peste granița cu Ucraina, aceasta este o invazie reînnoită și va primi un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a aliaților noștri”, a declarat secretarul de presă Jen Psaki.

Ca răspuns, Kremlinul a spus că orice avertisment cu privire la consecințe dezastruoase pentru Rusia nu va ajuta la reducerea tensiunilor și ar putea chiar să destabilizați și mai mult situația.

Rusia spune că Occidentul și Ucraina creează o campanie de informare pentru a-și acoperi propriile acțiuni agresive. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a avertizat că aceasta ar putea avea „cele mai tragice consecințe pentru securitatea regională și globală”.

Ce vrea Putin?
Președintele Rusiei a susținut de mult timp că SUA au încălcat garanția pe care o făcea în 1990 că NATO nu se va extinde mai spre est. „Pur și simplu ne-au înșelat!”, s-a plâns el la conferința de presă de luna trecută.

Interpretările diferă cu privire la ceea ce i s-a promis exact liderului sovietic de atunci, Mihail Gorbaciov. Dar este clar că dl Putin crede că garanția a fost făcută.
De atunci, mai multe țări din Europa Centrală și de Est, care făceau parte din Uniunea Sovietică sau din sfera sa de influență, s-au alăturat NATO. Patru dintre ele – Polonia, Lituania, Letonia și Estonia – au granițe cu Rusia.

Rusia susține că această expansiune și prezența trupelor NATO și a echipamentelor militare în apropierea granițelor sale reprezintă o amenințare directă la adresa securității Rusiei.

Alte articole

Lasă un comentariu