Prima pagină » Fără categorie » Actualități » Sergiu Litvinenco: Autorul amendmentului privind imunitatea avocaților este Marina Tauber

Sergiu Litvinenco: Autorul amendmentului privind imunitatea avocaților este Marina Tauber

de Pavel
0 cometariu

Ministrul Justiției Serghei Litvinenko consideră că este nepotrivit să se mențină imunitatea absolută în Legea cu privire la avocatură, inclusiv cu referire la principiul constituțional al egalității în fața legii. În opinia sa, formula de compromis va fi menținerea imunității, dar nu ar trebui aplicată în cazul unor suspiciuni rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție.

 

Reacția ministrului a fost dictată de discuția în sfera publică a propunerilor de modificare a Legii cu privire la avocatură, în special la articolul 52. În special, paragraful doi, care prevede că „un avocat nu poate fi reținut fără acordul baroul, cu excepția cazurilor de reținere la locul săvârșirii infracțiunii”.

Potrivit acestuia, această modificare a fost făcută în legătură cu adoptarea modificărilor la Legea cu privire la lege, autoarea modificărilor este Marina Tauber, deputată din partidul Șor.

„Este discutabil dacă această regulă se aplică deloc. Cu toate acestea, atât conform Codului de procedură penală, cât și practicii de aplicare a legii de către instanțele noastre, normele juridice procedurale din alte legi pot fi aplicate doar dacă sunt incluse în Codul de procedură penală”, spune Serghei Litvinenko.

Analiza ministrului asupra evoluției instituției imunității avocaților arată că până acum nicio lege care reglementează jurisprudența nu a prevăzut o asemenea imunitate absolută precum cea existentă în prezent. Și s-a menționat că nu există astfel de prevederi în alte țări.

Membrii Parlamentului European se bucură acum de o astfel de imunitate. Cu toate acestea, Parlamentul a inițiat o modificare a acestei reguli. Acest proiect de lege a primit avizul Curții Constituționale și ar trebui supus la vot în viitorul apropiat – începând cu luna mai a acestui an. Nici judecătorii, nici procurorii nu beneficiază de asemenea privilegii.

Potrivit ministrului, o formulă de compromis ar fi menținerea imunității, și neaplicarea acesteia în cazul suspiciunii rezonabile de infracțiuni de corupție și infracțiuni la locul faptei. Potrivit acestuia, toată lumea înțelege de ce imunitatea nu ar trebui să se aplice infracțiunilor de corupție.

 

Alte articole

Lasă un comentariu