Prima pagină » Politic » Secretarul General al ONU este în vizită în Republica Moldova

Secretarul General al ONU este în vizită în Republica Moldova

de Coban Oxana
0 cometariu

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, este în vizită în Republica Moldova.

În cadrul acestei vizite Secretarul General al ONU a avut mai multe întrevederi cu înnalții oficiali ai Republicii Moldova.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, astăzi a avut o întrevedere cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. Oficialii au discutat despre consecințele războiului din Ucraina pentru Republica Moldova și despre eforturile autorităților de a continua, în pofida situației de securitate dificile din regiune, proiectele de dezvoltare a țării. Șefa statului a menționat că Republica Moldova mizează în continuare pe cooperarea cu Națiunile Unite pentru a răspunde mai eficient la numeroasele provocări cu care se confruntă țara noastră.

Ieri, 9 mai 2022, Secretarul General ONU a avut intrevedere cu Prim-ministru si cabinetul de miniștri al Republicii Moldova.

„Sunt aici într-o misiune de solidaritate, pentru a mulțumi Republicii Moldova pentru deschidere, generozitate și exemplul de umanitate de care ați dat dovadă. Înțelegem că este o provocare colosală pentru o țară mică, cu o economie fragilă, să primească un număr atât de mare de refugiați. Ați venit cu un răspuns eficient, salutăm pașii întreprinși pentru protecția refugiaților și integrarea lor în societate. ONU a fost alături de Republica Moldova în momente de dificultate și va rămâne un partener de încredere și în continuare, vom face tot posibilul pentru a extinde programele noastre în Republica Moldova”, a menționat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.

Prim-ministra Republicii Moldova a vorbit despre acțiunile Executivului de la Chișinău în vederea gestionării crizei refugiaților ucraineni și a mulțumit pentru suportul oferit de către agențiile ONU. În prezent, în Republica Moldova rămân 90 de mii de refugiați ucraineni, jumătate dintre care sunt copii.

„De două luni și jumătate suntem martorii unei tragedii în desfășurare în Ucraina. Cetățenii noștri s-au solidarizat cu vecinii noștri ucraineni, și-au deschis casele și inimile pentru refugiații din Ucraina. 90 de mii de refugiați este un număr mare pentru o țară cu o populație stabilă de 2,6 milioane de oameni. De aceea am cerut sprijinul comunității internaționale pentru consolidarea serviciilor naționale existente, pentru relocarea refugiaților și pentru acoperirea costurilor operaționale urgente. Agențiile ONU au reușit să adune 106 milioane de dolari pentru sprijinirea refugiaților ucraineni în Republica Moldova. Acești bani sunt gestionați direct de echipa ONU și ICNUR. Am dori ca ajutoarele destinate refugiaților și gazdelor lor în Moldova să ajungă mai rapid și în volum suficient la destinație, la fiecare refugiat, astfel încât acești oameni să-și poată acoperi necesitățile în timp util”, a menționat Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă comune cu Secretarul General al ONU.

De asemenea, prim-ministra a menționat, că în pofida multiplelor crize, care au lovit țara noastră, Guvernul este determinat să avanseze pe calea reformelor și integrării în Uniunea Europeană.

„Astăzi Republica Moldova face față unei suprapuneri fără precedent de crize: efectele crizei pandemice, crizei energetice, inflației și creșterii prețurilor, reorientarea lanțurilor comerciale. Însă, indiferent de provocări, Republica Moldova merge înainte pe calea dezvoltării, democrației și a integrării europene. Vrem să consolidăm reziliența statului în fața oricăror provocări, inclusiv de securitate și să le oferim cetățenilor noștri bunăstare și un viitor european. Războiul ne-a convins că nu avem timp de pierdut – trebuie să avansăm rapid spre scopul propus. Iar în acest context, apreciem parteneriatul durabil pe care l-am construit între Republica Moldova și ONU”, a declarat Prim-Ministru al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Republica Moldova este membră a ONU de 30 de ani, perioadă în care a semnat peste 300 de tratate internaționale din sistemul ONU și al agențiilor specializate. Începând cu 2003, țara noastră a detașat 148 militari și militare în operațiuni ONU de menținere a păcii în diferite părți ale lumii. În prezent, în Republica Moldova funcționează 23 de agenții, programe și fonduri ale ONU, cu activități în domenii precum dezvoltare durabilă, sănătate, educație, piața muncii, drepturile omului, inclusiv cele ale copilului, justiție, economia verde, climă, agricultură sustenabilă și alte obiective.

Alte articole

Lasă un comentariu