Prima pagină » Politic » Republica Moldova a stabilit prioritățile de cooperare cu NATO pentru anii 2022-2023

Republica Moldova a stabilit prioritățile de cooperare cu NATO pentru anii 2022-2023

de Pavel
0 cometariu

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Din anul 2006, Planul este actualizat periodic și se bazează pe principiul constituțional de neutralitate și dezideratul de modernizare a sistemului de securitate și apărare, relatează MOLDPRES .

 

„Neutralitatea nu înseamnă izolarea țării. Suntem ferm determinați să dezvoltăm cooperarea cu partenerii noștri în combaterea noilor amenințări comune la adresa securității, cum ar fi terorismul, amenințările cibernetice și să contribuim la promovarea stabilității și securității în regiune și pe continentul european. Rolul acestui parteneriat absolut necesar țării noastre este să aducă beneficii cetățenilor Republicii Moldova, să fortifice instituțiile statului în domeniul securității și apărării contribuind la obiectivul de a fi în continuare un factor de stabilitate în regiune”, a menționat șeful diplomației Moldovei.

Prin acest document, autoritățile de la Chișinău își propun modernizarea sectorului de securitate și apărare în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, pentru a face față noilor provocări.

Pentru realizarea obiectivelor stabilite, R. Moldova va conlucra cu Uniunea Europeană şi cu alte organizații internaționale, urmărind scopul complementării IPAP cu Acordul de Asociere Republica Moldova – UE şi Strategia națională de dezvoltare.

Este de menționat că IPAP trasează obiectivele de cooperare pe mai multe domenii de importanță strategică, precum: cooperarea cu structurile şi instituțiile europene şi euroatlantice, reformele democratice, drepturile omului, statul de drept, combaterea corupției, integritatea teritorială şi relațiile cu vecinii; reforma sectorului de securitate şi apărare, controlul democratic al Forţelor Armate, combaterea terorismului, asigurarea apărării cibernetice, dezvoltarea economică durabilă şi securitatea energetică.

Alte articole

Lasă un comentariu