Prima pagină » Politic » IRINA VLAH INVITĂ GUVERNUL ROMÂNIEI ÎN GĂGĂUZIA

IRINA VLAH INVITĂ GUVERNUL ROMÂNIEI ÎN GĂGĂUZIA

de Pogolsa Victor
0 cometariu

Vlah invită membrii Guvernului român în Găgăuzia: Vrem să învățăm multe de la voi, să elaborăm proiecte și să atragem fonduri europene.

Irina Vlad a lansat o invitație către membrii Guvernului României să efectueze o vizită în Găgăuzia. Invitația a fost lansată în cadrul ședinței comune a guvernelor României și R. Moldova, desfășurată astăzi la Chișinău. În cadrul ședinței, Vlah a mulțumit Guvernului României pentru suportul esențial în construcția blocului nou de studii pentru liceul Mihai Eminescu din Comrat, transmite obiectivmedia.md cu referire la deschide.md .

Totodată, Vlah a solicitat sprijinul cabinetului român de miniștri pentru a putea termina construcția blocului de studii.

„Este un liceu cu predare în limba romană și ne confruntăm cu o problemă acută – avem mulți copii, care vor să facă școala în limba română, dar nu avem suficiente locuri și folosim chiar și coridoarele. Dacă în 2014, în clasa I, în acest liceu învățau 13 copii, în 2021 avem 75 de copii. Acesta e rezultatul efortului nostru de a convinge oamenii să învețe limba oficială a statului. Am convins oamenii că, cunoașterea limbilor este un avantaj mare în lumea modernă și lărgește spectrul de oportunități. Țin să mulțumesc Excelenței Sale, dlui Ambasador Ioniță, pentru susținerea proiectului nostru la toate etapele. Calculele costului proiectului au fost făcute în 2019, până la pandemie. În perioada ce a urmat, au crescut esențial costul materialelor de construcții și al lucrărilor. Suplimentar, au fost identificate volume de lucrări scăpate la etapa licitației inițiale. Astfel, ne-am pomenit în situația în care avem o insuficiență de 4 milioane 400.000 lei pentru a încheia construcția blocului de studii.

După cum am menționat, liceul are un deficit acut de locuri și nu putem satisface cererile doritorilor de a face școala în limba română. Criza economică, prin care trecem acum, nu ne permite să alocăm resurse din bugetul nostru. În acest context, stimate domnule Prim-ministru al României, vă rog să examinați posibilitatea de a ne ajuta să încheiem construcția blocului de studii și să-l transmitem copiilor, începând cu ziua de 1 Septembrie a acestui an. Va fi un cadou frumos pentru cei ce urmează să fie viitorul Republicii Moldova.

Profit de ocazie și invit colegii din echipa Guvernului României în vizită în Găgăuzia. Vrem să ne cunoașteți mai bine, să vă convingeți că suntem oameni cumsecade și talentați.
Vrem să învățăm multe de la Dvs – să atragem investiții în industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului IT, să elaborăm proiecte și să atragem fonduri europene, să construim o democrație sustenabilă, și multe alte lucruri frumoase”, a spus Vlah.

Alte articole

Lasă un comentariu