Prima pagină » Politic » CUB îndeamnă deputații să sesizeze CCM privind modificarea art. 13 din Constituție

CUB îndeamnă deputații să sesizeze CCM privind modificarea art. 13 din Constituție

de Pavel
0 cometariu

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) lansează un apel către deputații ”de bună credință” să sesizeze Curtea Constituțională privind modificarea statutului limbii române ca limbă de stat în Constituție. Pornind de la Hotărârea Curții Constituționale Nr. 36 din 05.12.2013 ”privind interpretarea articolului 13 alin.(1) din Constituție în corelație cu Preambulul Constituției și Declarația de Independență a R. Moldova”, membrii formațiunii cer punerea prezentei Hotărâri în aplicare imediată.

Menționăm că atât Constituția R. Moldova (art. 140), cât și Legea cu Privire la Curtea Constituțională (art. 28) prevăd caracterul definitiv și executoriu al Hotărârilor Curții Constituționale pentru autoritățile R. Moldova de toate nivelurile, precum și pentru toate persoanele fizice și juridice din țară. În context, facem referință la sesizarea juriștilor cu autoritate incontestabilă în domeniu prin care se atenționează despre existența cutumei privind implementarea Hotărârilor Curții Constituționale fără intervenția suplimentară a Legislativului și cerem intervenția promptă a organelor responsabile de ajustarea textului actelor normative și aducerea în conformitate cu hotărârile Curții Constituționale” este transmis în comunicatul CUB.

Partidul își exprimă speranța că în Parlament există aleși ai poporului de bună credință, independenți de cătușele trecutului totalitar, care se vor pătrunde de justețea deciziilor privind efectul direct al hotărârilor Curții Constituționale. ”Șovăielile partinice și sofismele pseudo-juridice nu pot fi nici scuză, nici justificare în probleme de importanță majoră pentru identitatea noastră națională” menționează CUB.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare consideră cu fermitate că prin consfințirea constituțională a Limbii Române, R. Moldova va beneficia de avantajul unei limbi oficiale a Uniunii Europene, element esențial în cadrul negocierilor de aderare, declarându-și prioritară implementarea acestui deziderat în cazul indeciziei speculative a actualului Legislativ” conchide comunicatul CUB.

Amintim că, în timp ce în Declarația de Independență a R. Moldova este menționată româna drept limbă de stat, în Constituție aceasta fiind ”limba moldovenească”. Pentru a clarifica această divergență, Curtea Constituțională a decis în 2013 că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției.

Hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac.

Alte articole

Lasă un comentariu